

Funcţiile de relaţie
Prin funcţiile de relaţie organismul lucrează ca un tot unitar adaptându-se permanent la condiţiile de viaţă. Mişcarea este însuşirea fundamentală a întregii lumi vii. La iepure, ca şi la celelalte mamifere, mişcarea se realizează cu ajutorul sistemului osos şi al sistemului muscular.
Locomoţia este mişcarea efectuată cu scopul deplasării animalului dintr-un loc în altul.
Sistemul osos
Totalitatea oaselor din organism formează scheletul sau sistemul osos. Oasele îndeplinesc următoarele roluri: dau forma corpului, susţin şi apărăr organele interne, iar împreună cu muşchii constituie organele de mişcare sau de locomoţie.
Toate animalele care au coloană vertebrală se numesc vertebrate. Animalele care nu au coloană vertebrală se numesc nevertebrate. Coloana vertebrală este formată din oase scurte numite vertebre. În canalul vertebral este adăpostită măduva spinării.
Scheletul membrelor este format din oasele membrelor anterioare şi posterioare. Oasele membrelor sunt de forme şi lungimi diferite, lungi, late, scurte şi se prind între ele prin articulaţii.
Sistemul muscular
Sistemul muscular este alcătuit din totalitatea muşchilor din organism. Muşchii se prind de oase prin tendoane. Ei sunt de forme şi mărimi diferite. Contracţia muşchilor fixaţi pe oase face posibilă mişcarea.
Sistemul nervos şi sensibilitatea
Sistemul nervos este format din: encefal, măduva spinării şi nervi. Sistemul nervos coordonează activitatea tuturor organelor din organism. Nervii formează o reţea în tot corpul realizând legătura encefalului şi măduvei spinării cu celelalte părţi ale corpului.
Sensibilitatea este funcţia îndeplinită de sistemul nervos împreună cu organele de simţ. De la organele de simţ, sistemul nervos primeşte informaţii prin intermediul nervilor. Aceste informaţii sunt transformate în senzaţii de văz, auz etc. şi organismul este pus în legătură cu mediul înconjurător.
Concluzie: funcţii de relaţie
În concluzie, sistemul nervos, sistemul osos şi sistemul muscular asigură legătura dintre organism şi mediul de viaţă. Mişcarea şi sensibilitatea sunt funcţii de relaţie. Funcţiile de relaţie sunt funcţiile care reealizează legătura dintre organism şi mediul înconjurător. Astfel, animalul se deplasează, se poate orienta şi adapta la condiţiile de viaţă, deci se integrează în condiţiile mereu schimbătoare ale mediului înconjurător.

Correspondències fòniques
Ajudes lèxiques
Ajudes morfosintàctiques
Ajudes gramaticals
Numerals